Pred vianočnými sviatkami sa gazdinky v domácnosti omnoho viac než po iné dni v roku pohybujú doma pri sporáku či trúbe, listujú kuchárske knižky a rozmýšľajú, čo by mohli tento rok na Vianoce pripraviť pre svoju rodinu pod zub. Čím by ich mohli prekvapiť, čo chutné by mohli pripraviť a vyskúšať. Veď rodinné vzťahy sa utužujú aj pri dobrom jedle 🙂
Do nášho kostola chodí veľa šikovných žien, ktorých kuchárske, či pekárske umenie a ich jedálne skvosty neraz potešili maškrnté jazýčky tých malých ale aj veľkých maškrtníkov.
Jednou z nich je aj Bianka, ktorá sa s nami rada podelila o kúsok z jej umenia a šikovnosti.

Zdravý špaldový kváskový chlebík

kváskový chlebík

Suroviny:

  • 35g Kvások Lievito Madre priamo z pohára po nakŕmení
  • 250 g Špaldová hladká múka
  • 60 g Špaldová celozrnná múka
  • 100 g nealko pivo
  • 100 g voda
  • 1 ČL pomletého sladu
  • 12 g soli

Postup:

  1. Autolýza: zmiešame múku s tekutinami a necháme pôsobiť 30 minút.
  2. Fermentolýza: pridáme kvások a necháme pôsobiť 30 minút.
  3. Po fermentolýze pridáme soľ a slad a miesime ručne alebo v robote pokiaľ nebude cesto elastické a bude sa odliepať od stien.
  4. Premiestnime cesto do ťažšej nádoby vhodnej na preklady a budeme cesto prekladať cca každých 30 minút po dobu troch hodín.
  5. Stočíme cesto do ošatky a necháme hodinku pri izbovej teplote.
  6. Necháme chlebík finálne kysnúť 3 hodiny pri izbovej teplote alebo cca 12 hodín v chladničke. Následne vyklopíme na papier na pečenie a narežeme žiletkou alebo narezávatkom aby chlebík pekne praskol.
  7. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 250 stupňov vo vyhriatom jénskom skle 15 minút 250 stupňov a 30 minút 200 stupňov. (sklo je po celý čas zatvorené a zápara sa do trúby nedáva) alebo:
    Ak pečiete na plechu tak prvých 15 minút sa pečie so záparou na 250 stupňoch (necháme vyhriať v trúbe menší plech a pred vložením chlebíka doň nalejeme cca 2-3 dcl vody. Po 15 minútach vyberieme menší plech s vodou, znížime teplotu na 200 stupňov a dopečieme chlebík ďalších 30 minút.

Orechová kvásková bábovka (alebo verzia bez kvásku)

orechová bábovka

Suroviny:

  • 150 g bieleho jogurtu
  • 1 PL kvásku lievito madre z pohára (po nakŕmení) ak nekváskujete, tak kľudne kvások vynechajte, cesto bude len troška menej nadýchané, ale neuškodí mu to, skôr sa jedná o ten proces kysnutia a spracovania múky, že je bábovka s kváskom lepšie stráviteľná a zdravšia
  • 120 g Špaldovej hladkej múky /hladká pšeničná múka
  • 30 g oleja
  • 150 g pomletých orechov s cukrom alebo ak máte domáce pomleté tak môžete dosladiť cesto 2 pl medu alebo trstinovým cukrom (cca 60g cukru na 90g orechov alebo ak máte sladšie tak podľa chuti)
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 vajcia
  • štipka soli

Postup:

Všetky suroviny zmiešame balónovou metličkou v robote a ak robíme verziu s kváskom necháme cesto kysnúť pri izbovej teplote cca 7 hodín. Ak robíme verziu bez kvásku, tak kysnutie vynecháme. Cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej formy a následne pečieme cca 40 minút na 180 stupňoch do zlatista.  Podávať môžeme so slivkovým džemom, jogurtom alebo samotnú posypanú orechmi či práškovým cukrom.

Kvásková trojfarebná vianočka

kvásková vianočka

Potrebujeme - Rozkvas:

  • 50 g kvásku lievito madre + 50 g vody + 50 g múky (špaldovej hladkej)
    necháme nakysnúť cca 8 hodín na izbovej teplote pokiaľ zdvojnásobí objem, avšak nemal by byť prepadnutý.

Potrebujeme - Cesto:

  • Hotový rozkvas
  • 370 g špaldová hladká múka
  • 50 g špaldová celozrnná múka
  • 1 žĺtko
  • 20 g roztopeného masla
  • 70 g trstinového cukru
  • 185 ml mlieka
  • štipka soli
  • pár kvapiek vanilkovej esencie alebo vanilkový lusk alebo 1 vanilkový cukor
  • kakao
  • čierne kakao

Postup:

V prípade viacfarebnej vianočky, si cesto rozdelíme na 2 resp. 3 časti a vymiešame kompaktné nelepivé cesto, kde do jednej alebo dvoch pridáme kakao resp. aj čierne kakao. Cesto / cestá necháme nakysnúť cca 7 -8 hodín pri izbovej teplote.
Rozdelíme na 6 rovnakých častí, urobíme si guličky z ktorých následne ušúlame pramene, ktoré pomúčime aby sa nelepili a zapletieme vianočku zo 6-tich prameňov. Necháme v tvare nakysnúť dve hodiny, potrieme bielkom, posypeme mandľovými lupienkami a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch 40-45 minút do zlatista.

Dobrú chuť želá Bianka.

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.